עסקים משפחתיים רבים נקלעים לסכסוכים יצריים וקשים. ידיעות מתפרסמות חדשות לבקרים על סכסוכים בחברות משפחתיות. כך, לאחרונה פורסם על סכסוך קשה בין האחים שרבט (חברת בניה וותיקה) שפרץ במלוא עוזו בעקבות אירוע מוחי שבו לקה אחד האחים ועל רקע רצונם של בניו, להיכנס בנעליו והתנהלותם של האחים האחרים ובני משפחתם לאחר האירוע.
מצד שני, דוגמא מצוינת להתנהלות נכונה בניהול העסק המשפחתי והמשכיותו, היא משפחת שטראוס שצוואתו של אבי המשפחה התפרסמה לאחרונה בכל מדורי הכלכלה (והרכילות).
חלקן של חברות משפחתיות מכלל החברות והעסקים הפועלים בישראל ובעולם גבוה הרבה יותר מהידוע. ישנן חברות משפחתיות גדולות בתחומן, מניותיהן של רבות נסחרות בבורסות לניירות ערך בישראל ובעולם וישנם חברות ועסקים משפחתיים רבים בכל תחומי התעשייה, המזון, הנדל"ן, הקמעונאות, המסחר והשירותים.
אחד החסמים המרכזיים בהתפתחותן של חברות משפחתיות והסיבה המרכזית לפרוץ סכסוכים בין בני המשפחה, הינו אי הסדרת היחסים המשפטיים והעסקיים בין בני המשפחה באופן פורמאלי ואי הסדרת "העברת המקל" לדורות הבאים.
ישנם נושאים רבים שיש להסדירם בעסק המשפחתי, וביניהם, אופן קבלת החלטות, הגדרת תפקידים, קביעת שכר, חלוקת רווחי החברה, בונוסים, גיוס הון חוזר, אופן קבלת בני משפחה לעבודה בחברה, תנאי ואופן הפרישה, אופן העברת המקל לדורות הבאים, הסדרת מצבי קיצון של חו"ח מוות או אי כושר עבודה. כל זאת, על מנת לתן פתרונות, מראש, לאירועים הבלתי צפויים שעלולים "לתפוש" אתכם בלתי מוכנים.
כאשר העסק המשפחתי בתחילת דרכו, בני המשפחה נרתעים לעסוק באותן סוגיות "נפיצות" וכך חולפות השנים, והאירועים תופסים את בני המשפחה בלתי מוכנים...לכן, על אף אי הנעימות ועל אף הרתיעה לעסוק בנושאים אלו, על המייסדים/המנהלים לחתור לעשות זאת - ואף פעם לא מאוחר ...
אם כבר נקלעתם לסכסוך בחברה או בעסק משפחתי- מה עושים ?
המלצה ראשונה – יכול להיות שדווקא פריצת הסכסוך זהו המועד המתאים לעשות את ה"סדר" שנמנעתם לעשות בכל השנים.
המלצה שנייה - עליכם לקבוע מהי המטרה שיש לשאוף להשיגה, כיעד בר השגה, באמצעות הליך הסכמי או באמצעות הליך משפטי. קביעת יעד בר השגה, תשליך באופן דרמטי על התפתחות הסכסוך והיכולת לנהלו, לשלוט בו ולסיימו.
המלצה שלישית - בקביעת המטרה תתייעצו עם היועצים הקרובים אשר אתם נותנים בהם אמון ואשר בידם לסייע לכם לראות את התמונה המלאה ואת האפשרויות העומדות בפניכם, באופן ריאלי ונטול רגשות.
המלצה רביעית - עליכם להציג בפני עורך הדין המנהל את המשבר, את מלוא המידע ללא סינון. הסתרה ואי גילוי עובדות, הגם שהן לפעמים מביכות ובלתי נעימות, עלולים לפגוע קשות לא רק ביכולת להשיג את המטרה שהוגדרה אלא עלולים להכשיל את ההליך המשפטי לחלוטין.
המלצה חמישית – "שחררו" ... תבחרו עורך דין לניהול המשבר ולייצגכם, שאתם נותנים בו אמון מלא. תאפשרו לעורך הדין להנחות ולהוביל אתכם. במקרים רבים התעקשות בלתי רציונאלית ו"כניעתו" של עורך הדין לדרישותיכם האמוציונאליות, פוגעות ומונעות את השגת המטרה.
המלצה שישית – משנקלעתם לסכסוך, תפעלו במהירות ללא היסוס, ביישום ההמלצות ואם יש צורך, תנקטו בהליך המשפטי הנדרש ללא חשש. במקרים רבים נקיטה מהירה בהליך משפטי ממוקד ונכון, משמשת כקטליזטור להשגת המטרה שהגדרתם, כיעד בר השגה.
המלצה אחרונה – סוף מעשה במחשבה תחילה – רוצו להסדיר את היחסים ביניכם לבין שותפיכם – בני משפחתכם וקיבעו את הכללים לניהול העסק ולהמשכיותו.
Comments